Gdzie najbardziej przydatne okazują się być terminale POS?

By | Wrzesień 4, 2017

Obecnie, terminale POS wykorzystywane są na bardzo szeroką skalę. Zaskakuje również ich różnorodność. Niewątpliwie, pojawienie się terminali w sklepach oraz w lokalach było swego rodzaju rewolucją. Obsługa klientów wygląda dzisiaj dzięki nim inaczej. O ile w sklepie zmiany te nie zawsze są widoczne gołym okiem, a czasami wciąż zamiast terminalu POS wykorzystuje się w nim tradycyjną kasę fiskalną. o tyle w lokalach gastronomicznych jakość obsługi uległa drastycznej zmianie wraz z wprowadzeniem terminali POS.

Stanowisko sprzedażowe z terminalem POS w restauracji

Stanowiska sprzedażowe w restauracjach zwykle są obsługiwane przez kelnerów. Przeważnie klient w ogóle nie podchodzi do takiego stanowiska. W większych restauracjach, w których zatrudnieni są kelnerzy, klient siedzi przy stoliku i to tam jest obsługiwany. Przy stanowisku natomiast pracuje kelner, który najpierw wpisuje w terminalu wszystko to, co zamówił klient, aby później w tym samym terminalu, to wszystko rozliczyć i wygenerować odpowiedni rachunek bądź też fakturę.

Najważniejszym punktem stanowiska sprzedażowego jest wspomniany terminal POS. Jest to dosyć złożone urządzenie, będące nowocześniejszą i rozbudowaną kasą fiskalną. Rozliczanie klientów jest bowiem wciąż najważniejszym zadaniem, jakie ma terminal POS. Jednakże, służy on również do innych rzeczy.

Jeśli chodzi o konstrukcję terminalów POS, składają się one najczęściej z jednego lub kilku monitorów oraz drukarki, która jest niewielka i drukuje jedynie faktury oraz paragony. Zdarza się jednak, że stanowisko sprzedażowe jest bardziej rozbudowane. Czasami może się w nim znaleźć również dodatkowa drukarka lub klawiatura.

Ekran terminalu POS

Omawiając terminale POS trzeba koniecznie poświęcić nieco miejsca na omówienie ekranu. Jest to bowiem ten element urządzenia, który uznać należy za najważniejszy. Jeśli bowiem ekran nie działa prawidłowo, terminal POS do niczego się nie nadaje. Ważne więc, aby inwestować jedynie w wysokiej jakości ekrany. Istotne jest nie tylko to, aby się nie psuły, lecz aby wyświetlany przez nie obraz zawsze były bardzo wysokiej jakości.

Duży i mały lokal – komu bardziej potrzebny jest terminal POS?

Niewątpliwie, na terminale POS można dzisiaj natrafić zarówno w wielkopowierzchniowych restauracjach jak i w małych lokalach. Kto jednak bardziej potrzebuje terminala? Wydaje się, ze zdecydowanie bardziej przydatny jest on w dużych restauracjach.

Przede wszystkim, w dużej restauracji zwykle jest większy ruch, przez co jednocześnie składanych jest więcej zamówień. Bez terminalu POS trudno byłoby uporządkować wszystkie te zamówienia i nie pogubić się wśród nich. Ponadto, w restauracjach pracuje przeważnie wielu kelnerów i barmanów, a w małych lokalach bardzo często wszystkich klientów obsługuje jedna, maksymalnie dwie osoby. Mogą więc one łatwo uzgadniać, kto kogo obsługuje i kto realizuje dane zamówienie. Byłoby to natomiast bardzo trudne w dużej restauracji, gdyby nie terminal POS. Rzecz w tym, że w terminalu kelner zaznacza, iż rozpoczął już obsługę danego stolika, przez co pozostali kelnerzy wiedzą, że nie muszą się już zajmować danym stolikiem.

Ponadto, należy także zwrócić uwagę na to, że w restauracjach rozbudowane są zarówno sale, w których przebywają klienci, jak i kuchnie. W obu tych pomieszczeniach pracuje też wiele osób. Oznacza to mniej więcej tyle, że trudno się porozumieć i przekazywać sobie informacje. Dobrze więc mieć do dyspozycji terminale POS, które pozwalają porządkować informacje i przekazywać je do innych pomieszczeń. Jeśli chodzi o restauracje, mowa tutaj oczywiście przede wszystkim o przesyłaniu danych o zamówieniach do przebywających w kuchni kucharzy.

Terminale POS – ja kto wygląda w barach i fast foodach?

Warto mieć na uwadze, że terminale POS, jakie spotkać można w barach i fast foodach, znacząco różnią się od tych, z których korzystają kelnerzy w nieco większych restauracjach. Przede wszystkim, terminale te zazwyczaj są nieco mniejsze. Ponadto, posiadają one również mniej funkcji, gdyż wiele z funkcji niezbędnych w wielkopowierzchniowych restauracjach w barach nie jest potrzebna.

Generalnie, głównym zadaniem terminalu POS w niewielkim lokalu jest gromadzenie danych o zamówieniach oraz rozliczanie tych zamówień i późniejsze wydrukowanie rachunku czy też potwierdzenia transakcji. Oczywiście, terminal POS koniecznie musi dzisiaj także umożliwiać klientowi zrealizowanie płatności czy to kartą, czy też na przykład telefonem poprzez jego zbliżenie do terminalu płatniczego.

Ponadto, warto również wspomnieć o ciekawej funkcji, jaką posiada zwykle terminal w niewielkim lokalu. Zwłaszcza w fast foodach oraz w kawiarniach popularne jest drukowanie numerków kolejkowych. Chodzi tutaj o numery, które służą klientom do odbierania zamówień. Żeby było możliwe wydrukowanie takiego numeru, terminal musi być w stanie stworzyć kolejkę zamówień. Co więcej, potrzebna jest również specjalna drukarka.

http://www.posiflex.com.pl/